RECICLARE STICLĂ
 • Reciclând o singură sticlă se economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 15 watti timp de 24 de ore.
 • Producătorii de sticlă beneficiază de reciclare în mai multe moduri: sticla reciclată reduce emisiile și consumul de materii prime, extinde durata de viață a echipamentelor din fabrică, cum ar fi cuptoarele, și economisește energie.
 • Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată, se evită emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră.
 • O creștere relativă cu 10 % a masei de sticlă reciclată reduce emisiile de particule cu 8%, emisiile de oxid de azot cu 4% și emisiile de oxizi de sulf cu ​​10%.
 • Reciclarea a 1.000 de tone de sticlă creează ușor peste 8 locuri de muncă.
 • Odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada.
 • Sticla este separată în 3 culori: verde, maro și transparentă. Toate culorile de sticle și borcane sunt reciclabile, dar în funcție de localitatea unde locuiți și programele de colectare din zonă, vi s-ar putea cere să colectați fiecare culoare de sticlă în recipiente diferite sau toate în același container.
 • Sticla folosită pentru ferestre, oglinzi, geam armat și pahare este adesea tratată cu chimicale, astfel încât toate aceste tipuri de sticlă au puncte de topire diferite. Asta înseamnă ca aceste tipuri de sticlă au cerințe speciale și e bine să întrebați reciclatorul local dacă permite colectarea lor în același recipient sau e nevoie să căutați alternative.
 • Spălați sticlele și borcanele înainte de reciclare și eliminați capacele.
 • Evitați spargerea sticlelor. Sticla spartă poate fi dureroasă atat pentru voi cât și pentru muncitori în procesul de reciclare.
 • Nu puteți recicla în containerul pentru sticlă: geamuri, becuri, veselă de sticlă sau de la echipamente electrice. Eliminați aceste deșeuri separat.
 • Sticla este unul dintre puținele materiale care pot fi reciclate la infinit, fără a-și pierde din calitate.
 • Fabricarea sticlei este un proces închis, fără produse secundare toxice.
 • Realizată din ingrediente primare netoxice – siliciu, nisip, sodă calcinată, calcar și până la 70% sticlă reciclată – sticla este singurul tip de ambalaj certificat de organisme internaționale ca fiind sigur “în general sigur pentru sănătate”.
 • Sticla este un material neporos și impermeabil, astfel încât nu există interacțiuni între sticlă și băuturi sau alimente, care să le afecteze aroma.
 • Sticla are o rată de interacțiune chimică aproape de zero, ceea ce face ca produsele ambalate să-și păstreze aroma și gustul.
 • Sticla poate fi realizată în așa fel încât să absoarbă lumina ultravioletă daunatoare, asigurând puritatea produsului și gustul. De fapt, alimentele ambalate în recipiente de sticlă au o perioadă de valabilitate mai mare decât daca ar fi ambalate în orice alt material.
 • Sticla nu se deteriorează, nu corodează, nu se pătează și nu se decolorează, astfel încât produsele din interiorul unui recipient de sticlă rămân la fel de proaspete ca atunci când au fost îmbuteliate.
 • Ambalaje din sticlă pot face față ambalării în vid și etanșării la presiune înaltă, protejând împotriva umezelii și oxigenării conținutului. Acest lucru protejează alimentele și bauturile de alterare și bacterii.

In atentia abonatilor serviciului de salubrizare din Zona 7 Campina

Va informam ca potrivit legii, este obligatorie colectarea selectiva a deseurilorgenerate de dvs. deseurile menajere trebuie selectate inainte de a le preda operatorului de salubrizare, pe doua fractii:

 • “fractia uscata” = deseurile reciclabile : plastice (PET-uri, folie, ambalaje din plastic), doze aluminiu, cutii metalice de conserve, cutii de carton, pungi de hartie, maculatura, ambalaje din sticla;
 • – “fractia umeda”= deseurile reziduale (rest deseuri ramase dupa selectarea/extragerea deseurilor reciclabile).

DESEURILE REZIDUALE

se vor precolecta in recipientele standardizate (pubele) detinute, programul de ridicare al acestora ramanand neschimbat, aceste deseuri fiind cele de genul: resturi de mancare (carne, lactate, vegetale, oua, etc.), scutece de unica folosinta, absorbante, reziduurile /excrementele animalelor de casa, continutul sacului de la aspirator, mucuri de tigara, servetele folosite, ambalaje foarte murdare, vesela de unica folosinta foarte murdara.

intretinerea spatiilor vdeseurilor din constructii/desfiintari, pamant, pietre, deseurilor din toaletarea pomilor, curatenia/erzi (frunze, crengi, iarba etc.), deseurilor periculoase (toxice sau explozive), deseurilor ce fac obiectul unor tratamente speciale ( cadavre de animale, dejectii animaliere sau de la pasari etc.). Informatii despre modalitatea de gestionare a acestor tipuri de deseuri aflati sunand la numarul 0244375151.

DESEURILE RECICLABILE

destinat deseurilor de hartie si carton se colecteaza: pungi de hartie, cutii de carton, maculatura. Acestea se colecteaza uscate. Prin impaturire se economiseste spatiu! Nu se depun in container: hartie si carton contaminate sau cele care contin reziduuri de mancare, servetele si hartie bucatarie folosite, hartie de ambalat lucioasa, hartie cerata.

destinat deseurilor de plastic si metal, se colecteaza: recipiente din plastic (PET-uri), folie de plastic, doze de bauturi, cutii metalice de conserve; toate recipientele se clatesc cu apa inainte de predare; recipientele care nu se pot curata se colecteaza la deseurile reziduale. Dopul se scoate inainte de debarasare. Astfel, se economiseste spatiu prin presare. Nu se depun in container: produse combinate din metal si plastic, polistiren din constructii, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanti sau alte substante chimice periculoase, deseuri medicale (de exemplu seringi folosite) s.a
destinat deseurilor din sticla se colecteaza: ambalaje din sticla – sticle si borcane (fara capac). Ambalajele din sticla se clatesc inainte de predare. Nu se depun in container: oglinzi, geamuri, produse din portelan, ceramica, cristal/vase rezistente la caldura etc.
ATENTIE!! Este interzisa amestecarea deseurilor reciclabile cu cele reziduale! Colectarea in amestec a deseurilor menajere de catre utilizatori va conduce la aplicarea tarifului penalizator (mai mare) pentru serviciul de salubrizare.