RECICLARE HÂRTIE ȘI CARTON
Reciclare unei tone de hârtie, salvează 17 copaci.
  • Printați doar lucrurile de care aveți nevoie cu adevarat
  • Folosiți opțiunea “Duplex printing” sau “Print on both sides” a imprimantei pentru utilizarea ambelor fețe ale colii de hârtie.
  • Scrieți sau modificați documentele destinate tiparirii astfel încât textul să încapă pe pagini mai puține. Puteți realiza acest lucru reducând dimensiunile fontului, micșorând spațierea între rânduri și/sau prin reducerea marginilor paginii.
  • Optați pentru primirea facturilor online la utilități
  • Dezabonați-vă de la reviste și publicații tipărite, care nu vă mai trezesc interesul
  • Lipiți un abțibild pe cutia poștală prin care arătați că nu sunteți interesat să primiți pliante.
    • Asigurați-vă că hârtia și cartoanele pe care doriți să le reciclați sunt curate și uscate, deoarece instalațiile de sortare și procesare pot fi afectate de materialele murdare, iar procesul de reciclare poate fi îngreunat.
    • Îndoiți cutiile de carton și presați cartoanele de ouă înainte de a le depozita în recipientele de colectare a hârtiei, pentru a utiliza un spațiu cât mai mic.
    • Nu e nevoie sa scoateți capsele de pe colile de hârtie sau să desfaceți benzile adezive (tip scotch) de pe cutiile de carton, deoarece acestea sunt eliminate în instalațiile de reciclare a hârtiei.
    • Este de preferat să folosiți un font normal, neîngrojat, la tipărirea documentelor, nu doar pentru a reduce consumul de cerneală, dar și pentru a face procesul de reciclare mai puțin costisitor.
    • Majoritatea cernelurilor sunt pe bază de soia și pot fi eliminate ușor în procesul de reciclare, însă e bine să vă feriți de cernelurile pe bază de petrol, care nu pot fi separate de celuloză în procesul de reciclare și, în plus, eliberează compuși organici volatili (COV), dăunători sănătății.

Cutiile de pizza pun o problemă serioasă reciclatorilor din cauza resturilor de mâncare și ulei, care, la fel ca și cerneala pe bază de petrol, contaminează întregul amestec în care își fac simțită prezența. Fibrele de celuloză ajung să nu se lege bine unele de celelalte, iar hârtia iese cu găuri. Reciclați doar părțile nepătate de ulei sau alte resturi de mâncare, cum ar fi capacul.

  • Farfuriile de unică folosință din celuloză, șervețele și prosoape de hârtie, a căror contaminare e inevitabilă în urma utilizării, nu trebuie puse în recipientele pentru colectarea hârtiei reciclabile.
  • Hârtiile care conțin adeziv sensibil la presiune (PSA), cum ar fi plicurile poștale, notele adezive sau abțibildele, pot pune probleme reciclatorilor deoarece nu toate tipurile de adezivi din aceasă categorie sunt solubili în apă pentru a putea fi separati de celuloză în procesul de reciclare.  Întrebați producătorul dacă adezivul este compatibil cu reciclarea hârtiei.
  • Reciclarea cutiilor și a paharelor de carton pentru produse alimetare necesită echipamente și procese de reciclare mai complicate pentru a putea separa celuloza de stratul de polietilenă care acoperă cartonul. Întrebați colectorii locali dacă primesc acest tip de deșeuri. Vă recomandăm să utilizați, pe cât posibil, cănile clasice, din porțelan.

 

Evitați folosirea excesivă a distrugătorului de documente dacă acestea nu conțin informații confidențiale. Hârtia nu poate fi reciclată decât de câteva ori. După câteva reciclări, fibrele de celuloză devin prea scurte pentru a asigura integritatea hârtiei. Puneți documentele mărunțite astfel într-o pungă de hârtie, reciclabilă, ca să nu se risipească..

  • Hârtia cerată, folosită pentru ambalarea alimentelor în patiserii și restaurantele fast-food, poate fi reciclată, însă, ca și paharele de carton, are nevoie de procese speciale de tratament și e bine să întrebați colectorii locali de deșeuri dacă sunt echipați pentru a recicla acest tip de deșeuri. Dacă hârtia este murdară, reciclarea iese din discuție. În acest caz, o puteți composta împreună cu resturile alimentare.
  • Cutiile de lapte şi suc de tip TETRAPAK, deși sunt 70% carton, unii reciclatori solicită în mod expres ca acestea să fie depozitate în recipientele pentru plastic sau în recipientul pentru plastic și metal, dacă este unul singur. Cutiile TETRAPAK conțin, pe lângă carton, mai multe straturi de polietilenă și aluminiu, iar recuperarea materialelor necesită trecerea cutiilor printr-un proces mai complex. În alte tări, din amestecul de aluminiu și polietilenă sunt produse diverse obiecte: acoperișuri pentru case, umerașe, tăvițe pentru distribuția alimentelor sau obiecte promoționale.