RECICLARE HÂRTIE ȘI CARTON
Reciclare unei tone de hârtie, salvează 17 copaci.
 • Printați doar lucrurile de care aveți nevoie cu adevarat
 • Folosiți opțiunea “Duplex printing” sau “Print on both sides” a imprimantei pentru utilizarea ambelor fețe ale colii de hârtie.
 • Scrieți sau modificați documentele destinate tiparirii astfel încât textul să încapă pe pagini mai puține. Puteți realiza acest lucru reducând dimensiunile fontului, micșorând spațierea între rânduri și/sau prin reducerea marginilor paginii.
 • Optați pentru primirea facturilor online la utilități
 • Dezabonați-vă de la reviste și publicații tipărite, care nu vă mai trezesc interesul
 • Lipiți un abțibild pe cutia poștală prin care arătați că nu sunteți interesat să primiți pliante.
  • Asigurați-vă că hârtia și cartoanele pe care doriți să le reciclați sunt curate și uscate, deoarece instalațiile de sortare și procesare pot fi afectate de materialele murdare, iar procesul de reciclare poate fi îngreunat.
  • Îndoiți cutiile de carton și presați cartoanele de ouă înainte de a le depozita în recipientele de colectare a hârtiei, pentru a utiliza un spațiu cât mai mic.
  • Nu e nevoie sa scoateți capsele de pe colile de hârtie sau să desfaceți benzile adezive (tip scotch) de pe cutiile de carton, deoarece acestea sunt eliminate în instalațiile de reciclare a hârtiei.
  • Este de preferat să folosiți un font normal, neîngrojat, la tipărirea documentelor, nu doar pentru a reduce consumul de cerneală, dar și pentru a face procesul de reciclare mai puțin costisitor.
  • Majoritatea cernelurilor sunt pe bază de soia și pot fi eliminate ușor în procesul de reciclare, însă e bine să vă feriți de cernelurile pe bază de petrol, care nu pot fi separate de celuloză în procesul de reciclare și, în plus, eliberează compuși organici volatili (COV), dăunători sănătății.

Cutiile de pizza pun o problemă serioasă reciclatorilor din cauza resturilor de mâncare și ulei, care, la fel ca și cerneala pe bază de petrol, contaminează întregul amestec în care își fac simțită prezența. Fibrele de celuloză ajung să nu se lege bine unele de celelalte, iar hârtia iese cu găuri. Reciclați doar părțile nepătate de ulei sau alte resturi de mâncare, cum ar fi capacul.

 • Farfuriile de unică folosință din celuloză, șervețele și prosoape de hârtie, a căror contaminare e inevitabilă în urma utilizării, nu trebuie puse în recipientele pentru colectarea hârtiei reciclabile.
 • Hârtiile care conțin adeziv sensibil la presiune (PSA), cum ar fi plicurile poștale, notele adezive sau abțibildele, pot pune probleme reciclatorilor deoarece nu toate tipurile de adezivi din aceasă categorie sunt solubili în apă pentru a putea fi separati de celuloză în procesul de reciclare.  Întrebați producătorul dacă adezivul este compatibil cu reciclarea hârtiei.
 • Reciclarea cutiilor și a paharelor de carton pentru produse alimetare necesită echipamente și procese de reciclare mai complicate pentru a putea separa celuloza de stratul de polietilenă care acoperă cartonul. Întrebați colectorii locali dacă primesc acest tip de deșeuri. Vă recomandăm să utilizați, pe cât posibil, cănile clasice, din porțelan.

 

Evitați folosirea excesivă a distrugătorului de documente dacă acestea nu conțin informații confidențiale. Hârtia nu poate fi reciclată decât de câteva ori. După câteva reciclări, fibrele de celuloză devin prea scurte pentru a asigura integritatea hârtiei. Puneți documentele mărunțite astfel într-o pungă de hârtie, reciclabilă, ca să nu se risipească..

 • Hârtia cerată, folosită pentru ambalarea alimentelor în patiserii și restaurantele fast-food, poate fi reciclată, însă, ca și paharele de carton, are nevoie de procese speciale de tratament și e bine să întrebați colectorii locali de deșeuri dacă sunt echipați pentru a recicla acest tip de deșeuri. Dacă hârtia este murdară, reciclarea iese din discuție. În acest caz, o puteți composta împreună cu resturile alimentare.
 • Cutiile de lapte şi suc de tip TETRAPAK, deși sunt 70% carton, unii reciclatori solicită în mod expres ca acestea să fie depozitate în recipientele pentru plastic sau în recipientul pentru plastic și metal, dacă este unul singur. Cutiile TETRAPAK conțin, pe lângă carton, mai multe straturi de polietilenă și aluminiu, iar recuperarea materialelor necesită trecerea cutiilor printr-un proces mai complex. În alte tări, din amestecul de aluminiu și polietilenă sunt produse diverse obiecte: acoperișuri pentru case, umerașe, tăvițe pentru distribuția alimentelor sau obiecte promoționale.

 

In atentia abonatilor serviciului de salubrizare din Zona 7 Campina

Va informam ca potrivit legii, este obligatorie colectarea selectiva a deseurilorgenerate de dvs. deseurile menajere trebuie selectate inainte de a le preda operatorului de salubrizare, pe doua fractii:

 • “fractia uscata” = deseurile reciclabile : plastice (PET-uri, folie, ambalaje din plastic), doze aluminiu, cutii metalice de conserve, cutii de carton, pungi de hartie, maculatura, ambalaje din sticla;
 • – “fractia umeda”= deseurile reziduale (rest deseuri ramase dupa selectarea/extragerea deseurilor reciclabile).

DESEURILE REZIDUALE

se vor precolecta in recipientele standardizate (pubele) detinute, programul de ridicare al acestora ramanand neschimbat, aceste deseuri fiind cele de genul: resturi de mancare (carne, lactate, vegetale, oua, etc.), scutece de unica folosinta, absorbante, reziduurile /excrementele animalelor de casa, continutul sacului de la aspirator, mucuri de tigara, servetele folosite, ambalaje foarte murdare, vesela de unica folosinta foarte murdara.

intretinerea spatiilor vdeseurilor din constructii/desfiintari, pamant, pietre, deseurilor din toaletarea pomilor, curatenia/erzi (frunze, crengi, iarba etc.), deseurilor periculoase (toxice sau explozive), deseurilor ce fac obiectul unor tratamente speciale ( cadavre de animale, dejectii animaliere sau de la pasari etc.). Informatii despre modalitatea de gestionare a acestor tipuri de deseuri aflati sunand la numarul 0244375151.

DESEURILE RECICLABILE

destinat deseurilor de hartie si carton se colecteaza: pungi de hartie, cutii de carton, maculatura. Acestea se colecteaza uscate. Prin impaturire se economiseste spatiu! Nu se depun in container: hartie si carton contaminate sau cele care contin reziduuri de mancare, servetele si hartie bucatarie folosite, hartie de ambalat lucioasa, hartie cerata.

destinat deseurilor de plastic si metal, se colecteaza: recipiente din plastic (PET-uri), folie de plastic, doze de bauturi, cutii metalice de conserve; toate recipientele se clatesc cu apa inainte de predare; recipientele care nu se pot curata se colecteaza la deseurile reziduale. Dopul se scoate inainte de debarasare. Astfel, se economiseste spatiu prin presare. Nu se depun in container: produse combinate din metal si plastic, polistiren din constructii, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanti sau alte substante chimice periculoase, deseuri medicale (de exemplu seringi folosite) s.a
destinat deseurilor din sticla se colecteaza: ambalaje din sticla – sticle si borcane (fara capac). Ambalajele din sticla se clatesc inainte de predare. Nu se depun in container: oglinzi, geamuri, produse din portelan, ceramica, cristal/vase rezistente la caldura etc.
ATENTIE!! Este interzisa amestecarea deseurilor reciclabile cu cele reziduale! Colectarea in amestec a deseurilor menajere de catre utilizatori va conduce la aplicarea tarifului penalizator (mai mare) pentru serviciul de salubrizare.